Quake / archive
27. júna 2024
Premiéra 25.10. 2024

Po víťazstve (It all started with a winner)

Multidisciplinárny projekt Po víťazstve (It All Started with a Winner), ktorý otvára otázky porozumenia a dialógu v čoraz viac rozpoltenej spoločnosti. Cieľom projektu je prostredníctvom kultúry ako nástroja zblíženia spracovať náročnú minulosť. Po víťazstve vytvára priestor na rozhovory o spravodlivosti, spolunažívaní a hľadaní cesty k mieru.

Dielo skúma fenomén povstania v kontexte súčasnej spoločnosti. Skladá sa z troch vrstiev: komunikácie, edukácie a performance. Ústredným prvkom projektu je choreografia, ktorá skúma vzťah medzi loopingom a históriou prostredníctvom fyzických symbolov a netradičných vizuálnych prvkov. Dielo spochybňuje stereotypy a poukazuje na otázky rasy, pohlavia a sociálneho pôvodu.

Cieľom tejto medzinárodnej spolupráce je abstrahovať univerzálnu povahu povstania v rôznych kultúrach a historických kontextoch. Dôraz sa kladie na dosiahnutie mieru ako konečného cieľa každého povstania, prezentovaného prostredníctvom umeleckého diela, ktoré spája historické a kreatívne interpretácie. Výsledkom bude multidisciplinárny, divadelný, edukačný a komunikačný projekt, ktorý bude integrovať tanec, hlas, text, prácu s objektmi, video inštalácie a zvukové scény.

Tím tvorí Divadlo Štúdio tanca, kubánska choreografka Judith Sánchez Ruíz, kostarický umelec Gustavo Monge a ďalší slovenskí a medzinárodní spolupracovníci. Toto partnerstvo ponúka rôzne kultúrne perspektívy, spája minulosť a súčasnosť a vytvára dielo, ktoré sa zasadzuje za mier a porozumenie. Cieľom projektu je podporovať kultúru mieru prostredníctvom umenia a zapojiť divákov do dialógu a akcie.

——–

Autorom konceptu projektu je Zebastián Méndez Marín. Projekt ponúka trojvrstvovú štruktúru: performance, muzeografiu a komunikáciu. 

Performance // Povstanie

Judith Sánchez Ruíz prináša do projektu silné interdisciplinárne dielo, ktoré sa zaoberá témami identity, rodových rolí a moci v súčasnej spoločnosti. Prostredníctvom inovatívnych tanečných techník a performatívnych prvkov vytvára dielo, ktoré spochybňuje tradičné pohľady na históriu a pozýva publikum do dialógu o spoločenských normách. Hra sa zaoberá mnohými historickými krízami z ľudského hľadiska, napríklad vzťahom medzi náboženstvom a nedostatkom nezávislého myslenia, ako aj dogmami a podmienenými cyklami v rámci nášho historického chápania kultúry.

Muzeografia // Pamäť

Projekt Po víťazstve otvára dialóg o mieri vo svete, kde je táto téma dôležitejšia než kedykoľvek predtým. Súčasťou projektu je preto muzeografia, ktorú vytvoril Gustavo Monge. Výstava pozýva návštevníkov na interaktívne a zmysluplné stretnutie s hlavnými myšlienkami diela. Koncept muzeografie vznikol ako reflexia Slovenského národného povstania, ktoré predstavuje cestu k mieru, a je výsledkom medzinárodnej spolupráce umelcov. Je poctou odolnosti slovenského národa a vyzýva návštevníkov k zamysleniu sa nad významom mieru a spravodlivosti v súčasnom svete.

Komunikácia // Mier

Komunikačná vrstva projektu Po víťazstve, ktorú pripravila Veronika Chrienová (Divadlo Štúdio tanca), má za cieľ rozšíriť dosah projektu a posilniť vzťah s publikom. Na sociálnych sieťach sme položili otázky o spravodlivosti a mieri, aby sme podporili reflexiu a zapojenie divákov. Tento prístup prepája myšlienkové témy s konkrétnymi akciami, čím vytvára priestor pre aktívnu diskusiu o mieri, spravodlivosti a o našom prežívaní.

Súčasťou projektu je aj online hra Classium vyvinutá v spolupráci s nadšencami a profesionálmi z Redlair Studio založená na teórii hier.

 

Judith Sánchez Ruíz je kubánska choreografka a performerka s bohatými skúsenosťami z New Yorku a Európy. Vo svojej tvorbe využíva interdisciplinárny prístup a improvizáciu. Jej diela spochybňujú stereotypy a podporujú komunitný dialóg prostredníctvom umenia.

Gustavo Monge, kostarický umelec a režisér, je známy pre svoj inovatívny prístup, ktorý spája performatívne umenie, múzejnú tvorbu a komunikáciu. Jeho tvorba je spoločensky angažovaná a prepojená s kultúrnymi dialógmi.

David Javorský je slovenský vizuálny umelec a hudobník. Venuje sa hudbe a scénografii, jeho tvorba kombinuje maľbu, kresbu, grafické techniky a animáciu. Spája rôzne médiá a vytvára vizuálne a zvukové diela, ktoré prinášajú nový pohľad na súčasné umenie.

Umelecký tím

Predstavenie

Koncepcia, choreografia, réžia, scénografia / Judith Sánchez Ruíz
Animácia, vizuálne dielo a hudobná kompozícia / David Javorský
Asistencia a výroba kostýmov / Barbora Hrmová
Výroba kostýmov / Martina Kubalová, Michaela Urbanová
Svetelný dizajn / Ján Čief
Účinkujú / Martina Hájková, Ľubomír Kútnik, Lenka Mičincová, Cindy Ng, Jack Strömberg, Jason Yap
Zvuk / Matej Urban
Konštrukcia pódia / Ľubomír Kútnik

Toto dielo vzniklo v úzkej spolupráci Judith Sánchez Ruíz, umeleckého súboru a tímu umeleckých dizajnérov.

Muzeografia

Muzeografia a koncept / Gustavo Monge
Dizajn konštrukcie / Iván Costa
Asistencia a konštrukcia / Martin Szolnoky
Produkcia / Ema Angušová

Projektový tím

Koncepcia projektu / Zebastián Méndez Marín
Komunikačná stratégia / Veronika Chrienová
Projektový manažment / Alexandra Mireková
Grafický dizajn / Tereza Maco

Po víťazstve (It all started with a winner) - trailer

Prehrať video

S podporou: Goethe Institut, Internationaler Koproduktionsfonds
S finančnou podporou Banskobystrického samosprávneho kraja
Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia

Divadlo Štúdio tanca

Naše ďalšie
predstavenia